Leder header


Meer over leder

Leder is een natuurlijk materiaal dat vaak wordt toegepast in meubeldesign. Het wordt gemaakt van dierenhuiden en is in verschillende soorten afwerkingen verkrijgbaar. Op deze adviespagina vindt u de nodige informatie over lederen bekleding.

Hoe wordt leer gemaakt?

Leder dat wordt toegepast in meubeldesign, wordt vooral gemaakt van stierenhuiden. Deze zijn gaver dan de huiden van melkkoeien, waardoor ook de kwaliteit van het leer beter is. Om ervoor te zorgen dat leer vrijwel onbeperkt houdbaar blijft, worden de huiden gelooid in een leerlooierij. Het leer wordt vervolgens gesplitst. De bovenste, beste laag wordt gebruikt voor meubels, terwijl de onderste laag gebruikt wordt voor bijvoorbeeld de schoenenindustrie of andere toepassingen. Door middel van enzymen worden de haartjes uit het leer getrokken waardoor de poriën zichtbaar worden en de klassieke uitstraling van leder ontstaat.

Welke soorten leder zijn er? 

Er zijn verschillende soorten leder met ieder hun eigen uitstraling en karakter. Lees hieronder de verschillende kwalificaties per soort leder:

Aniline leer:

Dit leder wordt gezien als de beste en meest natuurlijke leersoort. Het wordt door en door geverfd in een soort vat. Des te langer dit gebeurt, des te meer nerf er ontstaat in het leer. Sporen zoals schrammen en insectenbeten blijven altijd zichtbaar. Door de minimale bewerking van het leder voelt het leer zacht, soepel en warm aan. Slechts een klein deel (ongeveer 10%) van de huiden is goed genoeg om vervaardigd te worden tot aniline leer, daarom is het zo’n exclusieve leersoort.

Door het natuurlijke karakter van aniline leer, kan vuil gemakkelijk intrekken. Komt er een vlek in het leder, dan kunt het beste niets doen. De meeste vlekken verdwijnen weer na een paar weken. Gebeurt het vaker op dezelfde plek, dan raakt de huid verzadigd en blijft dan donkerder. Ter onderhoud kunt u aniline lederen bekleding een paar keer per jaar stofzuigen met een zachte stofzuigermond.Nubuck leer en suède:

Nubuck leer is een soort anilineleer dat aan de bovenkant van de huid licht wordt opgeschuurd. Hierdoor voelt het leder extra zacht aan en krijgt het een fluweelachtige uitstraling. Suède wordt gemaakt van de binnenkant van het leder. Hierdoor is het nog zachter, maar ook minder duurzaam. 

Doordat nubuck en suède eenzelfde open karakter hebben als aniline leder, kan vuil ook bij dit leder gemakkelijk intrekken. Alleen stofzuigen met een zachte borstel. Gebruik geen water of zeep, anders zal de ‘velvety’ look verdwijnen.Semi aniline leer:

Dit leder wordt voorzien van een laagje verf dat bescherming biedt tegen vocht en vuil. Dit zorgt voor een iets egalere structuur dan volledig aniline leer, waardoor natuurlijke details in mindere mate zichtbaar zijn. Het leder is daarentegen gemakkelijker te onderhouden en intensiever te gebruiken dan aniline leer.

Gebruik voor het verwijderen van vlekken een lichtvochtig doekje, boen niet te hard en gebruik vooral geen schoonmaakmiddelen. Daarmee kunt u het leer aantasten. Vloeistoffen direct opdeppen met een droge doek. Het leer kan eventueel behandeld worden met een speciaal middel voor semi-aniline leder.Gepigmenteerd/ gecorrigeerd leer:

Dit leder is gemaakt van huiden van minder hoge kwaliteit. Het wordt voorzien van een dekkende verflaag waardoor de originele structuur en natuurlijke kleurverschillen niet meer zichtbaar zijn. In de dekkende verflaag wordt een kunstmatige nerfstructuur gedrukt. Vocht en vuil kan niet in het leer trekken dankzij de afdeklaag, wat het uitermate gebruiksvriendelijk maakt.

U kunt het leder afnemen met een vochtige doek. Gebruik geen schoonmaakmiddelen.

Kleurverandering van leer

Leder is altijd onderhevig aan kleurverandering door de zon en uitdroging door een slechte regulering van de luchtvochtigheid. De beste plaats voor een bank is daarom niet in direct zonlicht en niet direct naast een warmtebron.Wilt u meer informatie?

Heeft u een vraag over dit onderwerp? Via onderstaand formulier kunt u meer informatie opvragen. Wij nemen dan zo snel mogeljik contact met u op.

  • verlichting specialist MisterDesign