Vitra Eames Plastic Chairs

De Eames Plastic Chairs zijn het resultaat van een lange zoektocht van Charles & Ray Eames naar de perfecte stoel, gevormd naar het menselijk lichaam. Nadat experimenten met aluminiumplaat en multiplex niet het gewenste resultaat opleverden, werd de stoel in 1950 's werelds eerste stoel met een volledige kunststof zitschaal die in serieproductie werd genomen. De vaste zitschaal - met of zonder arm - kan gecombineerd worden met verschillende onderstellen: een vierpootsonderstel, een houten onderstel of het welbekende 'Eiffeltorenonderstel'. Dit resulteert in verschillende types met elk een eigen naam: DAR, DSR, DAW, DSW, DAX en DSX. De 'D' allereerst, staat voor dining, de 'A' of 'S' voor arm of side chair, en de laatste letter verwijst naar het onderstel. X voor het vierpootsonderstel, W voor het houten onderstel (wood) en R voor het eiffelonderstel (rod base). De Plastic Chair is een van de bekendste designstoelen ter wereld, mede dankzij de brede toepasbaarheid en moderne uitstraling. Voorlopig lijkt hij op zijn populariteit nog lang niet in te leveren!

20 items

20 items

EAMES PLASTIC CHAIR: GESCHIEDENIS

De geschiedenis van de Eames Plastic Chairs is er een met een verhaal. Na lang vormen en perfectioneren nam de stoel zijn uiteindelijke vorm aan en werd gepresenteerd in het Museum of Modern Art, waar het in 1948 de wedstrijd voor 'Low Cost Furniture Design' won. In 1950 werd de stoel voor het grote publiek geproduceerd door Herman Miller, waar de stoel binnen korte tijd enorm populair werd. Ook in Europa was er vraag naar de stoelen en het Zwitserse Vitra werd door Herman Miller aangewezen om de stoelen onder diens naam te gaan produceren voor de Europese markt en het Midden Oosten. Vanaf 1988 mag Vitra onder eigen naam de stoelen gaan produceren en verkopen.


Over het ontwerp van de Plastic Chairs is bijzonder goed nagedacht. Het echtpaar Charles & Ray Eames wilde een zo groot mogelijk publiek voor zo min mogelijk laten genieten van het beste wat er is. Om te komen tot een stoel die zich perfect vormt naar het menselijk lichaam was innovatie nodig. Als eerste stoel ter wereld had de stoel een zitschaal volledig uit kunststof, glasvezel om precies te zijn. Aan de kleinste details werd aandacht besteed. Zo werd de rugleuning bijvoorbeeld afgerond tot onder de schouderbladen, zodat men een grotere draaihoek heeft. In de jaren '90 is men overgegaan op vervaardiging van polypropyleen uit milieuoverwegingen. In 2018 werd een vernieuwde, verbeterde versie van de glasvezel versie uitgebracht onder de naam Fiberglass Chairs. Een voordeel van de plastic chairs is dat de kuip buigzamer is dan die van glasvezel en hierdoor een comfortabelere zit heeft.