Spectrum SZ 01 Fauteuil

By Martin Visser

Omschrijving

De Spectrum SZ 01 Fauteuil is door Martin Visser in 1960 ontworpen. De retro uitstraling verraadt meteen dat het ontwerp van deze prachtige fauteuil al op leeftijd is. Desondanks oogt de SZ 01 Fauteuil nog heel fris en eigentijds, dankzij de lichte rieten bekleding en het slanke stalen frame. De vormgeving is erg basic en doorstaat moeiteloos de tand des tijds, wat letterlijk blijkt uit de lange geschiedenis van deze fauteuil. Het design getuigt van functionalisme en is op authentieke wijze gemaakt van natuurlijke materialen.

De zitting bijvoorbeeld is helemaal vervaardigt van pitriet. Dit is een dunne rietsoort die afkomstig is van een rotanstengel. Van origine werd de zitting hier ook van gemaakt, maar in de jaren ’80 besloot Spectrum om over te gaan op kunstriet vanwege de toenemende schaarste van pitriet. In 2009 stapte het merk alsnog weer over op pitriet, vanwege de vraag van klanten en de karakteristieke uitstraling van het materiaal. Het gevoel dat u beleeft en het geluid dat u hoort als u op deze zitting gaat zitten draagt namelijk zonder twijfel bij aan de nostalgische uitstraling van deze prachtige fauteuil. Niet alleen de zitting zelf heeft dus verschillende transformaties ondergaan, ook de hoogte van de zitting is veranderd. Doordat men tegenwoordig een stuk langer wordt, heeft Spectrum de zithoogte verhoogt. Hierdoor is het zitcomfort en de ergonomie onveranderd goed.

De zitting van pitriet heeft een natuurlijke lichte kleur. Het frame van deze stoel is gemaakt van staal en kan voorzien worden van zowel een zwarte epoxy of van mat chromen coating. De fauteuil is 60 centimeter breed, 72 centimeter hoog en 69 centimeter diep. De zithoogte is 41 centimeter en de hoogte van de armleuning is 53 centimeter.

De SZ 01 Fauteuil maakt deel uit van de collectie van Spectrum. Dit Nederlandse merk werd in 1941 opgericht en werd al direct gesteund door onder andere Gerrit Rietveld, die als adviseur bij het bedrijf betrokken was. In de jaren ’50 werd Martin Visser gevraagd om de ontwerpdivisie van Spectrum te leiden. Daarvoor was hij hoofd van de meubelafdeling van de Bijenkorf geweest, een functie waarin hij veel contacten opdeed met Nederlandse topdesigners. Enkele van hen, waaronder Benno Premsela en Wim Quist, kon hij overtuigen om ontwerpen voor Spectrum te tekenen. Hiermee werd het begin van een bijzondere collectie gemaakt. Maar ook de creatieve bijdrage van Martin Visser mag niet onderschat worden. Kenmerkend voor zijn stijl is de focus op een simpele vormgeving waarin functionaliteit leidend is. Hij maakte graag gebruik van ambachtelijke productiemethoden, hoewel zijn meubels opvallen door hun industriële vormgeving. Zijn typerende stijl is erg geliefd onder kenners van vintage design en spreekt ook vandaag de dag nog heel veel mensen aan!

Spectrum SZ 01 Fauteuil


✓ Designklassieker uit 1960
✓ Zitting is gemaakt van pitriet
✓ Stalen frame
✓ Zithoogte: 41 cm.
✓ Afmeting: b. 60 x h. 72 x d. 69 cm.
✓ Designer: Martin Visser

Vragen over de SZ 01 Fauteuil van Spectrum?


Neem gerust contact met ons op wanneer u meer informatie wenst over de Spectrum SZ 01 Fauteuil.
Kastenactie
Ontvang tot en met 1 april een cadeaucheque ter waarde van €100 bij aankoop van een kast vanaf €1500.

Bekijk de voorwaarden
Kenmerken
Materiaal Metaal
Designer Martin Visser
Garantie 2 jaar
Merk Spectrum
Diepte / Lengte 69 cm.
Breedte 60 cm.
Hoogte 72 cm.
Opties Met arm
Hoogte arm 53 cm.
Zithoogte 41 cm.

SZ 01 Fauteuil

Zwart Epoxy

Levertijd: 6 - 8 weken
€ 2.192

SZ 01 Fauteuil

Mat Chroom

Levertijd: 6 - 8 weken
€ 2.268

Klantbeoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen geschreven voor dit product.

Schrijf zelf een beoordeling

Kwaliteit