Geschiedenis Pompen & Verlouw


De winkel van MisterDesign is gelegen in het prachtige rijksmonumentale pand Pompen en Verlouw in ‘s-Hertogenbosch. Het oude garagebedrijf ademt historie. Dit maakt het de perfecte locatie voor MisterDesign aangezien onze design meubels ook vaak een rijke historie hebben. Naast MisterDesign krijgen ook Cor Unum (een keramisch atelier), DRT gietvloeren en de eigenaren van restaurant De Pure Keuken een plekje in het monument.

Ford Garage Pompen en Verlouw
In 1932 opende de zakenpartners Pompen en Verlouw de Ford garage. Architect Van Kaathoven creëerde voor dit zakenduo een karakteristiek ontwerp met een showroom, werkplaats, garage, kantoor, magazijn, twee directiewoningen en karakteristieke lichttoren. Vanuit de twee directiewoningen konden de zakenpartners Pompen en Verlouw door een raampje in het glazen dak kijken of alles goed ging in de werkplaats. Aan de voorzijde van het pand, de kant aan de Vughterstraat, vind je de brede ingang die voorheen dienst deed als inrijpoort voor de garage. Aan weerszijden bevindt zich een oude kantoorruimte. Helaas gingen de zaken in de jaren 80 minder en moest Pompen en Verlouw hun deuren sluiten.


Renovatie met behoud van sporen uit het verleden
Tussen 2006 en 2012 heeft Wijnen Architectuur in opdracht van de Gemeente Den Bosch dit rijksmonument zeer fraai gerenoveerd, met respect voor de historie van het pand. Ze hebben de geschiedenis van het pand en de gebruikers grondig bestudeerd waarbij onder andere een kleurenonderzoek is uitgevoerd en ook mevrouw Verlouw, schoondochter van meneer Verlouw en voormalig werkneemster, haar verhaal heeft mogen vertellen (zie video onderaan pagina). De renovatie heeft de sporen van het verleden intact gelaten en voldoet het tegelijkertijd helemaal aan de eisen van nu. Zo zijn bijvoorbeeld de kozijnen nu geïsoleerd maar wel met behoud van de oorspronkelijke roedeverdeling en details.

Authentieke details
Doordat het gebouw met respect voor de historie is gerenoveerd vind je in Pompen en Verlouw nog veel authentieke details. Zo zijn de smeerputten in het verhoogde gedeelte aan de Parklaan zijde nog steeds zichtbaar. Vroeger konden auto’s via de achterzijde, aan de Parklaan, hun auto binnenrijden als de onderkant van de auto geïnspecteerd moest worden. De achterzijde ligt 1,5 meter hoger dan de rest van het pand en door sleuven in de betonnen vloer konden de monteurs aan de onderkant van de auto sleutelen. Verder zie je overal in de garage de authentieke gele betegelde lambrisering terug waarop nog duidelijk de sporen van de garagewerkzaamheden zichtbaar zijn. Uiteraard zijn ook de karakteristieke lichttoren en het personeelsloket intact gebleven.


Mevrouw Verlouw vertelt
Mevrouw Verlouw vertelt in onderstaande video onder andere dat er in het kantoor bovenin de kluis een fles jenever lag zodat de bazen om 12.00 uur even een borreltje konden nuttigen. Deze kluis bevindt zich ook nu nog in Pompen en Verlouw, voorin de rechter etalage. Ook vertelt ze hoe de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog de linker kantoorruimte en de linkerhelft van de garage opeisten voor hun auto’s. Tijdens de oorlog werd ook de brug bij Chalet Royal tot ontploffing gebracht waardoor het glazen dak van Pompen en Verlouw in gruzelementen viel. Bekijk de video, gemaakt in opdracht van Wijnen Architectuur, om nog meer over de geschiedenis van Pompen en Verlouw te weten te komen.

U bent van harte welkom om het karakteristieke pand en onze winkel te komen bewonderen. Bekijk onze openingstijden.



Bron: foto's gemaakt door Wijnen Architectuur en video gemaakt door Studio Zicht Media