NIEUWS: De originele Eames Fiberglass Chairs zijn terug

Bijna iedereen is bekend met de wereldberoemde Eames Plastic Chairs van Vitra, maar het zijn de echte liefhebbers die weten dat deze stoelen oorspronkelijk op de markt kwamen als de Eames Fiberglass Chairs. Jarenlang was Marktplaats afstruinen de enige mogelijkheid om nog zo’n vintage fiberglass exemplaar op de kop te tikken, maar nu is het officieel: na 70 jaar sinds de introductie zijn ze terug en natuurlijk verkrijgbaar bij MisterDesign!

Eames Fiberglass Chairs


VAN FIBERGLASS NAAR PLASTIC

De Fiberglass/Plastic Chair deed zijn intrede op de markt in 1950, nadat hij oorspronkelijk door Charles en Ray Eames was ontworpen voor de ‘International competition of low-cost furniture design’. In deze tijd, na de oorlog, was er behoefte aan goedkope meubels voor nieuw te bouwen huizen. Plastic had en heeft zo zijn voordelen: het is flexibel, naar wens te vormen en het is bovendien uitermate geschikt voor massaproductie. De oorspronkelijke productiesamenstelling van polyester versterkt met glasvezel werd echter begin jaren ‘90 stopgezet wegens ecologische redenen. Voortaan zou de zitschaal van de Plastic Chair gemaakt worden van polypropyleen, een milieuvriendelijker materiaal dat bovendien recyclebaar is.

Eames Fiberglass Chairs

Eames Fiberglass Chairs

DE ENIGE ECHTE EAMES CHAIR

Aan populariteit heeft de stoel sindsdien niets ingeleverd. Het tijdloze model met zijn vele verschillende uitvoeringen is nog altijd te vinden in het hedendaagse interieur. Toch is er altijd een groep liefhebbers geweest die niets liever wilde dan zo’n originele Eames Fiberglass Chair. Verschillen zijn er namelijk wel degelijk. In een zitschaal van glasvezel zijn – in tegenstelling tot de schaal van polypropyleen - kenmerken zoals glasvezelstrepen, plaatselijke kleurverschillen of kleine gaatjes te zien in het oppervlak. Charmante kenmerken die iedere stoel uniek maken.

Eames Fiberglass Chairs

Dankzij een nieuwe manier van produceren, waarbij verontreinigende stoffen verleden tijd zijn, is de stoel in glasvezel weer voor iedereen verkrijgbaar. Zes originele kleuren zijn daarbij geherintroduceerd: parchment, navy blue, red orange, elephant hide grey, sea foam green en raw umber. Om te beginnen zullen enkel de side chairs geproduceerd worden. 

Eames Fiberglass Chairs

VERKRIJGBAAR BIJ MISTERDESIGN

Bekijk de verschillende uitvoeringen hier online of kom eens langs in onze winkel om ze uit te proberen.