Gino Sarfatti

De Italiaanse Gino Sarfatti (1912-1985) werd geboren in Venetië. Hij richtte in 1936 samen met twee compagnons het verlichtingsbedrijf Lumen op en besloot drie jaar later voor zichzelf te beginnen en startte lichtproductiebedrijf Arteluce. Hiervoor ontwierp en ontwikkelde hij meer dan 400 lampen waarvan er vele een prestigieuze prijs hebben mogen ontvangen. Sarfatti’s lampen waren uniek en hij verdiepte zich in nieuwe verlichtingstechnologieën en productietechnieken. Hij werd pionier in het gebruik van halogeenlampen toen hij in 1971 de eerste lamp ontwierp waarin een halogeenlamp werd geïntegreerd.

In 1973 ging Sarfatti met pensioen en trok zich terug aan het Comomeer om daar tot aan zijn dood zijn andere passie na te jagen: handelen in zeldzame postzegels. Hij verkocht Arteluce op het hoogtepunt aan FLOS, een merk dat nog steeds een groot deel van Sarfatti’s ontwerpen in de collectie heeft. Ook het merk Astep, het verlichtingsbedrijf van zijn kleinzoon Alessandro Sarfatti, heeft tot op de dag van vandaag de iconische lampen van Gino Sarfatti in de collectie.

14 items

14 items

Gino Sarfatti

Gino Sarfatti groeide op in een welvarend gezin en ging na de klassieke school luchtvaarttechniek studeren in Genoa. Toen het bedrijf van zijn familie failliet ging, moest hij stoppen met zijn opleiding en ging hij aan de slag als verkoper bij een glasfabrikant om rond te komen. Het was nooit zijn intentie om designer te worden, hij wilde namelijk luchtvaartengineer worden, maar toen een vriend van zijn vader hem vroeg om van een glazen vaas een lamp te maken, werd de designer in hem geboren en ontwikkelde hij zijn eerste lamp.