In gesprek met MisterDesign

MisterDesign werd 9 jaar geleden midden in de crisis opgericht, maar dat is volgens de eigenaren Marco van Rosmalen en René Nielen geen probleem. “Crises zijn niet per definitie erg. Sterker nog, ze kunnen goed zijn omdat ze zorgen voor innovativiteit en kwaliteit. Degenen die sterk zijn of zich aan kunnen passen gaan door.” Inmiddels heeft MisterDesign al meer dan 100.000 klanten mogen verwelkomen.

MisterDesign winkel

MisterDesign heeft weliswaar een webwinkel met een groot assortiment, maar is meer dan dat alleen. “We willen geen dozenschuiver zijn, we brengen graag een verhaal; beleving. Dat laatste doen wij, achter elk artikel zit een verhaal. Die verhalen vertellen we graag aan onze klanten. Daarnaast merken we dat consumenten niet gemakkelijk hun nieuwe bank online gaan bestellen. Een bank wil je toch graag ervaren en uitproberen. Wij nodigen mensen uit om hier sfeer te komen proeven en dan geven wij alle informatie die ze wensen”, legt Marco uit. Tot maart 2018 werden de meubels vertegenwoordigd in twee winkels in de Hinthamerstraat, elk met een eigen thema. De behoefte aan meer ruimte om de enorme collectie te laten zien, kwam echter al snel om de hoek kijken. Een unieke kans deed zich voor toen de gemeente een nieuwe bestemming zocht voor het monumentale pand Pompen & Verlouw, waar vroeger een oude Ford garage huisde. Dit pand heeft alles wat ze zochten in een nieuwe winkel: geschiedenis, allure en natuurlijk een flinke upgrade in ruimte. Op ruim 2000 m2 is nu het summum van designmeubelen te vinden. Naast oude bekenden zoals Vitra en HAY, hebben namelijk ook nieuwe merken hun intrede gedaan, waaronder het Italiaanse Cassina en het Amerikaanse Knoll. In de naar verschillende thema’s ingerichte ruimtes bewondert men een klassieker als de Barcelona Chair, een felgekleurde Togo van Ligne Roset en de veelzijdige kastenserie Aura van het Spaanse Treku. Ook voor designverlichting kan men hier zijn hart ophalen. In de winkel zijn twee studio's gebouwd waar de verlichtingscollecties van FLOS en Tom Dixon goed vertegenwoordigd zijn. Daarnaast is er designverlichting van verschillende andere verlichtingsmerken in de showroom te vinden.

Synergie

Het pand Pompen & Verlouw wordt gedeeld met een aantal andere bedrijven, die elkaar op deze locatie versterken. Zo kunnen mensen een kijkje nemen in het keramisch atelier van Cor Unum, dat zichtbaar is vanuit de winkel van MisterDesign door middel van een grote glazen wand. De verschillende vloeren van de winkel zijn een product van DRT gietvloeren, wiens kantoor eveneens gevestigd is in de winkel van MisterDesign. En als kers op de taart kan men de keuze van een bank overwegen onder het genot van een hapje of drankje in restaurant Garage Pompen Verlouw, dat zich achterin het pand bevindt. Buiten de openingstijden van de winkel zijn zij ook te bezoeken voor een heerlijk diner. Kortom: vier bedrijven die ieder op hun eigen gebied hun liefde voor ambacht en vakmanschap tonen geven het karakteristieke pand Pompen & Verlouw een waardige bestemming.

Beleving Voorop

Een belangrijk speerpunt voor MisterDesign is het overbrengen van hun hartstocht en passie voor interieur en design in het bijzonder. Dit blijkt ook uit het feit dat zij twee keer een magazine uit hebben gebracht dat met bladen als ElleDecoration en Eigen Huis & Interieur werd geleverd. René: “Je moet dit magazine niet zien als zomaar een commercieel boek. Het gaat om het overdragen van de beleving. Je moet erdoor geïnspireerd raken. We doen alles voor het magazine in huis, van styling en fotografie tot de teksten. Natuurlijk hebben merken zelf ook mooie productfoto’s, maar we geven er graag onze eigen creatieve draai aan. Wij maken sfeerbeelden in Nederlandse huiskamers waarbij we gebruik maken van verschillende merken.” MisterDesign verkoopt zo’n 120 labels, keuze genoeg. Misschien iets te veel? Geen nood, om klanten optimaal van dienst te kunnen zijn heeft de winkel 7 professionele interieuradviseurs in dienst. De consument kan door hen, geheel gratis, en vrijblijvend een vakkundig interieuradvies laten opstellen en daarbij kiezen uit premium designmerken als bijvoorbeeld Vitra, Walter Knoll, Gubi, Artifort, MDF Italia, Pastoe, Hay, Muuto, Tom Dixon en Carl Hansen. Ook worden er regelmatig events georganiseerd waarbij bekende meubelseries in het zonnetje worden gezet en designers hun ontwerpen komen toelichten.

Levering tot in de woonkamer

Soms heeft René wel eens het idee dat de branche toe is aan een flinke opfrissing. MisterDesign is wars van het elitaire imago waarmee de designbranche af en toe geassocieerd wordt. “Vreemd dat er nog steeds ondernemers zijn die niet begrijpen dat de winkelier in dienst van de klant is en niet andersom.” Om die reden ziet hij er persoonlijk op toe dat alle grote meubels gratis bezorgd en op en top geïnstalleerd worden bij de klant. De gehele week rijden er bezorgers door heel Nederland en België om de producten af te leveren. Als een product op voorraad is, heb je het de volgende dag, of uiterlijk binnen een week in je huis staan. Kleine artikelen kunnen zelfs diezelfde avond nog geleverd worden. “En als de meubelen eenmaal staan, nemen we alle verpakkingsmateriaal ook weer mee naar huis. De klant moet direct kunnen genieten, zonder al te veel moeite”, zegt hij trots.

Marathon

René en Marco hebben altijd al in de meubelbranche gewerkt. “Als je eenmaal met het interieurvirus wordt besmet, kom je er nooit meer vanaf”, lachen ze. "Het is een prachtige branche met volop mogelijkheden." In eerste instantie bestond het team uit maar 2 personen, maar de zaken gingen zo goed dat het team na een half jaar al verdubbeld was. Deze groei vond niet alleen in de winkel plaats. Ook op het hoofdkantoor en magazijn komen er steeds meer collega’s bij die ervoor zorgen dat de website wordt onderhouden, klanten met vragen geholpen worden en de pakketjes zorgvuldig worden verpakt en verzonden. Het totale team bestaat inmiddels uit 30 personen en het einde lijkt nog niet in zicht. Marco: “We rennen een hele mooie race, maar het is wel een marathon en geen sprint. Het is ontzettend mooi en vol uitdaging en eigenlijk hoeven we voorlopig ook nog niet te finishen.”

Over MisterDesignOver MisterDesignOver MisterDesignOver MisterDesignOver MisterDesign